
وسواس (OCD) نوعی اختلال اضطرابی است که باید بهموقع درمان شود.
وسواس، رفتاری است که بسیاری از مردم در طول زندگی خود با آن روبهرو میشوند. اگر وسواس، زندگی افراد را دچار اختلال کند، تبدیل به یک بیماری میشود، که نیاز به درمان دارد.
تعریف علمی وسواس و یا OCD
اختلال وسواس، یک اختلال روانشناختی است که در هر سنی برای هر فردی میتواند، اتفاق بیافتد. این اختلال زمانی رخ میدهد، که شخص در چرخهای از افکار و اعمال وسواسی گیر میکند.
وسواس نیز مانند خیلی از بیماریهای دیگر دارای علائم مختلفی است
اختلال وسواس فکری عملی یکی از انواع اختلالات روانی پیچیده است که باعث میشود، فرد مبتلا به اختلال ocd درگیر چرخه وسواس و اجبار شود. در واقع، اختلال وسواس با افکار و تصاویر ناخواسته به صورت ناگهانی در ذهن فرد جریان پیدا میکند و باعث ایجاد استرس و اضطراب شدید میشود. به دنبال این افکار وسواسی، فرد مبتلا به OCD رفتارهای تکراری و اجباری انجام میدهد تا شدت اضطراب ناشی از افکار وسواسی کاهش یابند. به عنوان مثال، دستهای خود را به طور مکرر میشوید، قفل دربها را دائما چک میکند یا در تلاش است اشیاء را به صورت خاص مرتب کند.
در اغلب موارد، افراد مبتلا به OCD میدانند که افکار و رفتارهای آنها غیر منطقی هستند، اما نمیتوانند کنترلشان کنند. در واقع، اگر تغییری در روند کار، زندگی، سلامتی و روابط افراد مبتلا به اختلال ocd رخ دهد و آنها نتوانند فعالیت مورد نظر خود را طبق الگوی همیشگی انجام دهند، دچار اضطراب و پریشانی شدیدی میشوند.
علائم وسواس فکری (OCD)
افراد مبتلا به بیماری ocd معمولا دارای ویژگی و علائم زیر هستند:
این افراد معمولا درگیر افکار، تصاویر ذهنی و نگرانیهای مکرر و ناخواسته میشوند که بسیار آزاردهنده هستند.
این افراد احساس میکنند باید یک سری کارهای تکراری مانند شستن مکرر دستها یا چک کردن دائم وسایل را انجام دهند تا اضطراب ناشی از افکار وسواسی آنها کاهش یابند.
افراد مبتلا به وسواس فکری عملی از افکار و رفتار غیر منطقی خود آگاه هستند، اما احساس میکنند نمیتوانند جلوی آنها را بگیرند.
افکار وسواسی و رفتارهای اجباری زمان زیادی از فرد میگیرند و باعث ایجاد اختلال در عملکرد روزانه او میشوند.
معمولا فرد مبتلا به OCD از قرار گرفتن در موقعیتها و مکانهایی که ممکن است باعث برانگیخته شدن افکار وسواسی شوند، اجتناب میکند.
علت اختلال ocd
در حال حاضر، علت اصلی اختلال وسواس او سی دی مشخص نیست و دانشمندان تنها یک سری عوامل را در بروز آن موثر میدانند که عبارتاند از:
ژنتیک
تغییرات مغزی
تجربه رویداد استرسزا و تروما مخصوصا در کودکی
باورهای غلط و تفکر نادرست در مورد مسئولیتپذیری، خطر و آسیب
سندرم پانداس (نوعی اختلال عصبی خودایمنی در کودکان که با عفونتهای استرپتوکوکی مرتبط است.)
دلیل پدید آمدن اختلال وسواس اجباری
اختلال وسواسی جبری اغلب در دوران کودکی یا اوایل بزرگسالی بروز میکند تا جایی که بیشتر افراد دارای شخصیت OCPD تا 25 سالگی به آن مبتلا میشوند. محققان فعال در این حوزه تا به امروز نتوانستهاند علت قطعی اختلال شخصیت وسواسی اجباری را تشخیص دهند، اما سابقه خانوادگی، روانشناسی، شرایط محیطی و نحوه عملکرد مغز را در ایجاد آن دخیل میدانند.
این محققان میگویند کودکان دارای والدین سختگیر و کسانی که در محیطهای روانی آسیبزا زندگی کردهاند؛ امکان ابتلا به اختلال وسواس اجباری در آنها بیشتر است. از طرفی دیگر، نتایج بررسیها نشان میدهد که ژنتیک نقش مهمی در ابتلای افراد به این بیماری ایفا میکند.
روشهای تشخیص اختلال وسواس اجباری
اغلب افراد دارای اختلال شخصیت وسواسی اجباری، رفتار و طرز فکر خود را کاملاً طبیعی میدانند و همین موضوع تشخیص بیماری را دشوار میسازد. بهترین راه پی بردن به وجود مشکلاتی مانند اختلال وسواس اجباری و اختلال دو قطبی مراجعه به روان درمانگر یا روانپزشک است. این افراد با پرسیدن سوالات مختلف از فرد و همچنین اطرافیان او به وجود مشکل پی میبرند.
صحبت با اعضای خانواده و همچنین دوستان نزدیک فرد مبتلا میتواند به روانپزشک کمک کند تا بینش بهتری نسبت به علائم این بیماری بدست آورند. چراکه افراد دارای اختلال وسواس ممکن است درباره رفتارهایی مانند کمال گرایی، دستور دادن و کنترل کردن صادق نباشند.
روشهای درمان اختلال وسواس جبری
اختلال وسواس اجباری، بیماری مزمنی محسوب میشود که فرد مبتلا به آن از انجام فعالیتهای روزمره باز میماند، چراکه بیشتر زمان خود را صرف کارهای تکراری میکند. با این وجود، اختلال شخصیت OCPD قابل درمان و کنترل است.
شما با مراجعه به بهترین کلینیک مغز و اعصاب تهران میتوانید به درمان این بیماری بپردازید. روشهای درمانی عبارتند از:
درمان شناختی رفتاری (CBT)
در این روش درمانگر با گفتگو و جلب توجه بیمار، وی را از تاثیر افکار وسواس گونه بر سلامت جسم و روان آگاه میسازد.
در CBT افکار تکراری فرد به چالش کشیده میشود و به او فرصت ابراز احساسات داده خواهد شد. همچنین، در این روش به بیمار کمک میشود تا ریشه رفتارهای خود را در دوران کودکی بیابد.
درمان دارویی
اختلال وسواس اجباری طیف وسیعی از علائم را دربر میگیرد؛ بههمین دلیل، یک داروی مشخص ندارد.
برخی از روان درمانگران از داروهای ضدافسردگی، کتامین تراپی، بنزودیازپینها و سایر داروهای ضد اضطراب برای درمان مبتلایان استفاده میکنند.
نکته مهم این است که به هیچ وجه افراد نباید اقدام به مصرف خودسرانه دارو بکنند. روانپزشک با بررسی وضعیت شما داروی مناسب را تجویز خواهد کرد.
رفتاردرمانی و نیدوتراپی
در رفتار درمانی، روان درمانگر با گفتگو به فرد آموزش میدهد تا در جهت تغییر رفتارهای خود تلاش کند. در نیدوتراپی نیز سعی میشود با ایجاد تغییراتی در محیط، فرد وسواس خود را کنار بگذارد.
زمانیکه فردی برای درمان یک اختلال روانی مانند بیماری وسواس به روانشناس آنلاین و یا روانپزشک مراجعه میکند، روانشناس با توجه به عمق بیماری، او را درمان میکند. معمولا ترجیح بر این است که از درمانهای غیرتهاجمی برای افراد استفاده شود. روشهایی مانند درمانهای گفتاری و یا شناختی- رفتاری، درمان دارویی و یا گرفتن برخی از تستهای روانشناسی مانند تست وسواس برای درمان افراد استفاده میشود. اما اگر اختلالات شدت یابند، روانشناس فرد را در بیمارستان بستری کرده و از روشهایی مانند شوک درمانی برای درمان بیمار استفاده میکند.
در مقاله انواع درمان وسواس به روش خانگی، دارویی و روانشناسی درباره درمان وسواس کاملا توضیح داده ایم.در صورت نیاز مطالعه کنید.
همچنین، برای درمان انواع بیماریها و اختلالات روانی، از یک روانشناس و یا روانپزشک راهنمایی بگیرید و اگر علائم ذکر شده را در اطرافیان و یا حتی در خودتان مشاهده کردید، حتما برای درمان بیماری وسواس به یک روانشناس مراجعه کنید.با توجه به وضعیت کنونی پاندمی ویروس کرونا، در صورت عدم تمایل به مراجعه حضوری میتوانید با مراجعه به وب سایت و یا اپلیکیشن پذیرش۲۴، به صورت ۲۴ ساعته و آنلاین؛ از مشاوره تلفنی و متنی با مجربترین روانپزشکان و روانشناسان متخصص طلاق و تاثیرات آن تلفنی و متنی مشاوره بگیرید.