تاثیر موسیقی بر سلامت روان
مقالات
تاثیر موسیقی بر سلامت روان
1403/06/01 نویسنده : روان بوک

احتمالا همه‌ی ما تجربه ی شنیدن موسیقی رو داریم و خیلی از اوقات هم ازش لذت بردیم

در سال 2009 باستان شناس ها در حفاری یه غار در جنوب آلمان، یه فلوت رو کشف کردن که از استخوان بال کرکس ساخته شده بود. این فلوت قدیمی ترین ساز شناخته شده روی زمین نام گرفت و نشون داد که بیشتر از چهل هزار ساله که انسان ها ساز می نوازن. گرچه هنوز مطمئن نیستیم که آدم ها از چه زمانی شروع به گوش دادن به موسیقی کردن، اما دانشمندان در مورد این که موسیقی چه مزایایی داره تحقیقاتی کردن.

احتمالا شما هم تجربیاتی از این دست داشتین که با شنیدن یه موسیقی انگیزه گرفتین یا کلا غمگین شدین و … . پس شما هم به این موضوع واقفین که موسیقی می‌تونه چه تاثیراتی روی روح و روان و خلق وخوی ما بذاره.

این تاثیرات می‌تونه خیلی قوی و موثر باشه و باعث شکل گیری موسیقی درمانی در روان شناسی شده که ازش برای ارتقای سلامت عاطفی، مقابله با استرس و افزایش بهزیستی روانی استفاده می کنن.

تحقیقات نشون داده که سلیقه ی شما در انتخاب موسیقی هم می‌تونه نشون دهنده ی تیپ شخصیتیتون باشه. حالا بریم با هم ببینیم این فواید چی هستن.

نحوه تاثیر موسیقی بر مغز شما چگونه است؟
کارشناسان در زمینه چگونگی تاثیر موسیقی بر ذهن انسان در تلاشند تا بفهمند مغز ما چگونه می‌تواند موسیقی بشنود و پخش کند.

طی یک بررسی اثر موسیقی بر امواج مغزی مطالعه الکتروانسفالوگرافی کمی، مشخص شده است که ارتعاشات صدا پرده گوش را غلغلک می‌دهند، به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌شوند، از طریق عصب شنوایی به ساقه مغز می‌رسند و در آن‌جا دوباره به چیزی که ما به‌عنوان موسیقی درک می‌کنیم تبدیل می‌شوند.

از نظر محققان ازآنجایی‌که موسیقی ساختاری از ریاضی و معماری است، مغز شما باید محاسبات زیادی را انجام دهد تا آن را درک کند.

اثرات مثبت و تاثیر موسیقی بر سلامت مغز

۱. به بهبود هوش کلامی کمک می‌کند
نه تنها گوش دادن به موسیقی، بلکه یادگیری موسیقی و نواختن موسیقی نیز تأثیر بسیار مثبتی بر ذهن دارد. افرادی‌که نواختن پیانو، گیتار و سایر آلات موسیقی را یاد می‌گیرند، قدرت بصری و IQ خوبی دارند. زیرا هنگام تمرین یک ساز موسیقی، هماهنگی بین ذهن و بدن تقویت می‌شود. بسیاری از مطالعات نیز این تأثیر بسیار مثبت موسیقی بر بدن را ثابت کرده‌اند.

۲. قدرت خلاقیت را افزایش می‌دهد
گوش دادن به موسیقی به‌خصوص یک آهنگ جدید مغز را به چالش می‌کشد. ممکن است در ابتدا احساس خوشایندی نداشته باشد، اما این ناآشنایی مغز را مجبور می‌کند تا برای درک صدای جدید تلاش کند. به‌همین‌دلیل، تاثیر موسیقی بر روی مغز انسان به بهبود قدرت خلاقیت کمک می‌کند.

۳. به یادآوری خاطره‌های فراموش‌شده کمک می‌کند
تجربه نشان داده است که فعال شدن مغز به‌واسطه گوش دادن به موسیقی، روی یادآوری لحظات گذشته بسیار موثر است. پس گاهی باید به‌سراغ آهنگ‌های قدیمی رفت.

اثرات منفی موسیقی بر مغز انسان

۱. موسیقی غمگین می‌تواند باعث اضطراب شود
اغلب افراد در زمان ناراحتی به موسیقی غمگین گوش می‌دهند. اگرچه گوش دادن به این نوع موسیقی تاحدودی می‌تواند شما را آرام کند، اما گوش دادن بیش‌ازحد به آن می‌تواند باعث بروز اضطراب و ناراحتی در ذهن شود. زیرا موسیقی غمگین نمی‌تواند ذهن شما را از چیزی که آزار می‌دهد منحرف کند و در نهایت مجبور هستید عمیق‌تر به آن فکر کنید.

به هر حال افراط در همه چیز بد است. اگر تمایل به گوش دادن به موسیقی برای ساعات طولانی را دارید، سعی کنید به آهنگ‌های بدون کلام و آرامش‌بخش گوش کنید.

۲. ممکن است باعث حواس‌پرتی ذهن شود
یکی از معایب گوش دادن به موسیقی این است که صدای بلند آن می‌تواند مانع از تمرکز ذهن شود و حتی باعث آسیب به ساختار گوش شود. تجربه نشان داده است که انجام چند کار دشوار است، به‌خصوص اگر موسیقی بسیار بلندی در پس‌زمینه پخش شود. اغلب تاثیر موسیقی راک بر مغز بدین‌شکل است. درحالی‌که یک موسیقی آرام‌بخش می‌تواند به تقویت خلاقیت شما کمک کند.

تاثیر موسیقی بر آرامش روان و برقراری ارتباط قوی عاطفی با آن
علت علاقه شما به یک آهنگ خاص به احتمال زیاد رابطه احساسی قوی است که با متن آن آهنگ پیدا کرده اید.
علاقه ی ما به یک آهنگ و انتخاب آن آهنگ به عنوان قطعه مورد علاقه و ترانه ای که حاضریم بارها و بارها به آن گوش کنیم می تواند محتوای آن آهنگ و رابطه احساسی و خاطره ای باشد که با آن داشته و داریم.هر چند بسیاری از مردم ترانه ی مورد علاقه ی خود را با انتشار قطعه های جدید در بازار عوض می کنند اما ثابت شده است که ترانه هایی که به مدت طولانی جزو لیست مورد علاقه ما قرار دارند ضرورتا خاطره ای را در ذهن ما زنده کرده و یا متن آنها رابطه مستقیمی با اتفاقات احساسی زندگی ما داشته است 
ضربان قلب شما متناسب با موسیقی که به آن گوش می دهید تغییر خواهد کرد .موسیقی می تواند ضربان قلب ، فشار خون و حتی تنفس شما را تنظیم کند.
در تحقیقی با مشارکت ۲۴ نفر داوطلب مشخص شد که افرادی که برای مدتی به نواختن یک ساز پرداخته اند و یا حتی به طور مداوم به موسیقی گوش فرا می دهند در مقایسه با افراد عادی ، مشخصا توانایی بیشتری در تشخیص اصوات متفاوت حتی به هنگام تماشای فیلم به زبان های دیگر دارا می باشد.
نتایج غیر منتظره این مطالعه نشان داد آواهای مختلف سبب تغییرات در سیستم قلبی عروقی و ساقه مغز این افراد شده و همچنین کنترل برخی رفتار غیر ارادی از جمله تنفس و ضربان قلب را بر عهده خواهد داشت 
اثر موسیقی ملایم در کاهش استرس همانند یک جلسه ماساژعالی عمل کرده و سلامت را بهبود می بخشد گوش دادن به آهنگی که از آن لذت می برید سطح هورمون کورتیزول را در بدن کاهش داده و در نتیجه سطح استرس را در بدنتان به شدت پایین میاورد.

اعتیاد به موسیقی

کرم گوش ، مهمانی از جنس اعتیاد صوتی یا صدا .کرم گوش به قسمتی از قطعه موسیقی ، بخشی از ملودی یا حتی یک قافیه ازشعر گفته می شود که به ذهن فرد چسبیده و به صورت پیاپی و ناخواسته در ذهن تکرار می شود.

کرم گوش در واقع یک تصویرپردازی موزیکال غیر ارادی است . یک لوپ ۱۵ تا ۲۰ ثانیه ای از یک قطعه موسیقی که می تواند برای چند دقیقه یا چند ساعت و یا حتی روزها در مغز دوام بیاورد . این اتفاق ناخودآگاه ذهنی ، به دلیل وجود قطعات موسیقی فعال در حافظه کوتاه مدت ما رخ می دهد . به بیان دیگر مغز هنوز در حال اجرای این قسمت از آهنگ می باشد، در حالی که مدت ها از اتمام آن گذشته است.

تاثیر موسیقی بر آرامش روان و استراحت انسان ها

در خوابیدن مشکل دارید؟ موسیقی کلاسیک به شما کمک میکند راحت تر و بهتر بخوابید. تحقیقات نشان داده است که بیش از ۳۰ درصد آمریکایی ها از بی خوابی مزمن رنج می برند . در پژوهشی که در این کشور اجرا شد محققان مشاهده کردند که افرادی که ۴۵ دقیقه پیش از خواب به موسیقی کلاسیک آرامش بخش گوش می دهند به طور قابل ملاحظه ای بهتر از افراد عادی می خوابند. پس اگر در خوابیدن مشکل دارید به شما توصیه میکنیم پیش از رفتن به رختخواب شنیدن قطعاتی از باخ یا موتزارت را در برنامه خود بگنجانید.

تاثیر موسیقی بر خلق و خو

یکی دیگه از مزایای موسیقی اینه که می‌تونه شما رو شادتر کنه. محققان در پژوهش‌های مختلف دیدن که موسیقی می‌تونه به بهبود حس و حال افراد، خودآگاهی بیشتر، تنظیم احساسات و تغییر خلق و خو کمک زیادی بکنه. جالب اینجاست که موسیقی می‌تونه تاثیر منفی هم داشته باشه. در یه پژوهش مشخص شد که مردانی که موسیقی‌هایی با اشعار زن ستیزانه گوش می‌کردن به مراتب بیشتر رفتارهای خشونت آمیز و تهاجمی از خودشون نشون می‌دادن.

 

خلاصه که موسیقی در کنار خاصیت الهام‌بخشی و سرگرم کننده ای که داره، اثرات روانی قدرتمندی هم داره که می‌تونه به سلامت و تندرستی ذهنی و روانی شما کمک کنه. پس از این به بعد به موسیقی فقط به عنوان یه سرگرمی صرف نگاه نکنین و حواستون به بقیه‌ی مزایاش باشه. موسیقی رو آگاهانه در زندگی روزمره‌تون بگنجونین تا شادی، انگیزه و آرامش بیشتری رو تجربه کنین.

نظرات

درج نظر

عبارت امنیتی