اعتیاد به خودارضایی (Masturbation) چیست؟
خودارضایی چیست؟
به لمس یا مالیدن قسمتهایی از بدن برای ایجاد لذت جنسی یا ارضای جنسی توسط خود فرد، خودارضایی یا استمنا میگویند. خودارضایی به انگلیسی masturbation نامیده میشود. به طور کلی خود ارضایی دختر و پسر با لمس آلت تناسلی همراه است. در گفتار عامیانه، به خود ارضایی، جق زدن یا جلق زدن در متون اسلامی به آن استمنا میگویند. علت اینکه دختران و پسران زیادی در دوران بلوغ به خود ارضایی روی میآورند تحرک و رسیدن به لذت بالای جنسی در این دوران است.
متاسفانه با بالا رفتن سن ازدواج در دختران و پسران، مشکلات بسیاری برای جامعه پدید آمده است. یکی از نیازهای ذاتی و غریزی انسان، نیاز به داشتن رابطه جنسی میباشد. متاسفانه در برخی شرایط افراد برای ارضایی حس جنسی خود به خود ارضایی و یا استمنا روی میآورند.
اعتیاد به خودارضایی
خودارضایی (استمناء در مردان و استشهاء در زنان) با نام علمی (Masturbation) بخشی طبیعی از سلامت جنسی است. این کار یک فعالیت سرگرمکننده است که میتواند راهی ایمن و آسان برای کشف تمایلات جنسی و لذت شخصی باشد.
با این حال، اگر خودارضایی مانع انجام کارهای روزمره شود یا در شغل و مسئولیتهای شما تداخل ایجاد کند، احتمالاً زمان آن فرارسیده است که سعی کنید در سبک زندگی خود تغییری به وجود آورید
آنچه مهم است به یاد داشته باشید این است که خودارضایی اندک بد نیست و عوارض جانبی ایجاد نمیکند. در واقع میتواند بسیار مفید هم باشد. با این حال اعتیاد به خودارضایی میتواند آزاردهنده باشد. اگر این مشکل شما را اذیت میکند، ترک یا کاهش آن امکان پذیر است.
اعتیاد به خودارضایی زمانی رخ میدهد که در آن فرد دیگر نمیتواند انگیزههای روانی برای خودارضایی را سرکوب کند و در نتیجه، به اجبار چنین رفتاری را انجام میدهد.
این نوع اعتیاد بسیار بحثبرانگیز است، زیرا تحقیقات کافی قابل توجهی برای حمایت از آن به عنوان یک بیماری مستقل قابل تشخیص وجود ندارد. البته منطقی است که تحقیقات به دلیل برچسبهای اجتماعی و شرم شخصی محدود باشند.
علائم اعتیاد به خود ارضایی
در حالی که انجام منظم خودارضایی لزوماً به این معنی نیست که شما مشکل یا اختلالی دارید، ولی اگر برخی از نشانه های زیر را دارید به این معنی است که خود ارضایی در شما به شکل اعتیاد در آمده است.
خودارضایی، وقت زیادی از شما میگیرد.
زندگی شخصی یا کاری شما به دلیل خودارضایی آسیب دیده است.
خود ارضایی را به انجام کارهایی دیگر ترجیح می دهید. مثلاً بارها شده که به جای ماندن در مهمانی به خانه بروید و خود ارضایی کنید یا اینکه با همسر خود باشید ترجیح بدهید که خود ارضایی کنید.
بارها در مکان هایی عمومی (مثل دستشویی محل کار) یا مکان های غیر معمول دیگر دست به خودارضایی زده اید.
زمانی که تمایلی به خودارضایی ندارید یا زمانی که برانگیختگی جنسی ندارید هم خود ارضا می کنید.
برای مقابله با احساسات منفی خود مثل اضطراب، استرس، غم و خشم؛ خودارضایی میکنید.
اغلب به خود ارضایی فکر میکنید.
علل اعتیاد به خود ارضایی
در زیر برخی از دلایل احتمالی احساس نیاز به خودارضایی بیش از حد یا اجباری آورده شده است:
افسردگی یا اضطراب دارید که با کمک خودارضایی به دنبال بهبود خلق ، آرامش یا کاهش استرس هستید.
با تمرکز بر رفتارهای جنسی اعتیاد آور به دنبال رفع درد عاطفی ناشی از شرایط زندگی هستید.
عوارض خودارضایی چیست؟
مطالعات نشان داده است که انجام خود ارضایی تا حدودی سالم و طبیعی است، اما تکرار بیش از حد این رفتار بهعملی وسواسی تبدیل شوده و فرد نمیتواند اعتیادش بهخود ارضایی را کنترل کند. خودارضایی عوارض جبران ناپذیری شامل موارد زیر دارد:
1- پیرونی (کجی آلت تناسلی)
پیرونی (Peyronie) که به آن کجی آلت تناسلی یا انحراف در آلت تناسلی میگویند، یک بیماری غیر سرطانی ناشی از به وجود آمدن بافت اسکار فیبری است که به دلیل خود ارضایی روی آلت تناسلی ایجاد شده و باعث نعوظ منحنی و دردناک میشود.
2- بی اختیاری ادرار
بی اختیاری ادرار یکی دیگر از عوارض خودارضایی است. این عارضه زمانی اتفاق میافتد که کنترل اسفنکتر ادراری که وظیفه آن کنترل مجرای ادراری است از بین میرود یا ضعیف میشود. علاوه بر این ممکن است فرد، پس از خود ارضایی و در اغلب مواقع در افراد چاق نیز به دلیل تغییر اندازه پروستات باعث بی اختیاری ادرار شوند.
3- زخم شدن دور ناحیه تناسلی
از دیگر عوارض خودارضایی بیش از حد این است که میتواند پوست اطراف ناحیه تناسلی را حساس، و یا زخم کرده و فرد به مرور زمان دچار سوزش و خارش در ناحیه تناسلی خود شود.
4- دردهای استخوانی
پس از انزال در مردان مقداری از کلسیم بدن دفع میشود. این مقدار در صورت برقرار رابطه جنسی و ارضا بهصورت طبیعی کاملا عادی و جبرانپذیر است. اما درصورتیکه فرد از طریق خود ارضایی میل جنسی خود را برطرف کرده باشد، جبران پذیر نخواهد بود. چراکه ممکن است فرد در طول روز چندین بار عمل خود ارضایی یا جق زدن را انجام دهد و بدن فرصت کافی برای جبران کلسیم دفع شده را نداشته باشد و دچار بدن درد شوید.
5- خستگی و ضعف
افرادی که خودارضایی انجام میدهند، بعد از ارضا شدن احساس شل شدن، خستگی و ضعف را تجربه میکنند. اگر این اتفاق به طور مکرر رخ دهد، شما در طول روز انرژی زیادی از بدن خود را از دست دادهاید و اغلب احساس خستگی خواهید کرد.
6- احساس گناه
در مورد عوارض خودارضایی باید به عوارض روانی نیز اشاره کرد. بسیاری از افراد پس از انجام خودارضایی، احساس شرم و گناه میکنند. این احساس گاهاً ناشی از پیش زمینه مذهبی افراد است چراکه در دین اسلام صراحتاً این کار از گناهان کبیره شمرده شده است. فردی که خود ارضایی میکند دائما درحال سرزنش خود است که البته این به جهت ترک خود ارضایی تا حدودی راهگشا خواهد بود.
7- استرس و اضطراب
پسر یا دختری که به خودارضایی روی میآورد، یک تنش ذهنی برطرف نشدهای دارد که مجبور به انجام این کار میشود. اگر به انجام استمنا عادت کرده باشید و تصمیم به ترک بگیرید، با استرس و اضطراب فراوانی روبرو خواهید شد که تمام ذهن شمارا درگیر خواهد کرد و از انجام امور روزمره بازخواهد انداخت.
8- زود انزالی
از مهمترین عوارض خودارضایی یا جق زدن زیاد، ابتلای شما به زودانزالی است. شخصی که به طور مکرر خود را از طریق سایر روشها به غیر از رابطه جنسی صحیح و سالم ارضا میکند، ممکن است در آینده به انزال زودرس مبتلا شود. بسیاری از افرادی که در بزرگسالی با مشکل زود انزالی مواجه هستند، در نوجوانی خود به انجام خود ارضایی اعتیاد داشتهاند.
فواید ترک خود ارضایی
تحقیقات انجام شده در زمینه اعتیاد به خودارضایی نشان دادهاند افراد میتوانند با اجتناب از انجام این کار از رفتار وسواسگونه جنسی جلوگیری کرده و اعتیاد به پورنو یا رابطه جنسی را ترک کنند.
در ادامه متن فواید ترک خود ارضایی از نظر علمی را برای شما بازگو کردهایم:
توجه شما را به رابطه عاطفی خود متمرکز میکند.
به شما کمک میکند تا خود را با ارزشهای دینی یا اخلاقی خود وفق دهید.
استفاده شما از محتوای جنسی را کاهش میدهد.
تمرکز شما را بهبود میبخشد.
برای انجام کارهای دیگر و مهمتر به شما وقت میدهد.
پوستتان بهبود مییابد و روشن میشود.
باعث اجتماعیتر شدن شما میشود.
صبحها سرحالتر و شادمانتر میشوید.
انرژی و خلاقیت شما بیشتر میشود.
آگاهی شما از بدنتان بیشتر میشود.
عزتنفس شما افزایش پیدا میکند.
درمان اعتیاد به خودارضایی
یک پزشک یا سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی ممکن است یک یا چند مورد از درمانهای زیر را توصیه کنند:
رواندرمانی
درمان از طریق گفتگو میتواند راهی عالی برای فهمیدن اثرات منفی اعتیاد به خودارضایی بر زندگی شما باشد. همچنین میتواند به حلوفصل این تاثیرات کمک کند. درمانگر ممکن است سوالاتی پیرامون موارد زیر بپرسد:
احساسات و رفتار شما در مورد خودارضایی
اینکه آیا درگیر سایر رفتارهای جنسی اجبارگون، مانند سکس با شرکای جنسی و استفاده از پورن هستید یا خیر.
مشکلات ناشی از خودارضایی اجبارگون در زندگی شما
تروماهای گذشته
عوامل استرسزای فعلی در زندگیتان
پاسخ به این پرسشها به درمانگر کمک میکند تا تشخیص دهد آیا رفتار شما اجبارگون تلقی میشود یا خیر. آنها همچنین میتوانند به شما کمک کنند تا هیجانات خود را پردازش کنید، علت اصلی رفتار اجباریتان را کشف کنید و راهی برای توقف یا کاهش آن بیابید.
به یاد داشته باشید آنچه به درمانگر خود میگویید کاملا محرمانه میماند. آنها اجازه ندارند محتوای جلسات شما را با شخص دیگری به اشتراک بگذارند.
گروههای حمایتی
ممکن است درمانگر یا پزشک، مراجعه به مکانی مانند یک مرکز ترک اعتیاد محلی را به شما توصیه کند. بسیاری از مردم گروهها و انجمنهای پشتیبانی آنلاین را ترجیح میدهند، که ممکن است برای شما نیز سودمند باشد.
دارودرمانی
هیچ دارویی برای درمان خودارضایی اجبارگون وجود ندارد. با این حال، رفتارهای جنسی اجبارگون گاهی با بیماریهای زمینهای سلامت روان مرتبط است، مانند:
افسردگی
اختلال دوقطبی
اختلال اضطرابی
در این موارد، داروهای تجویزی میتواند به مدیریت رفتارهای اجبارگون نیز کمک کند.
مقابله با اعتیاد به خود ارضایی
اگر در حال حاضر نمیتوانید از روانشناس یا روانپزشک کمک بگیرید، در ادامه چند پیشنهاد برای کمک به کنترل رفتارتان آورده شده است:
در فعالیتهایی که از آنها لذت میبرید، شرکت کنید
وقت گذاشتن برای شرکت در فعالیتهای دیگر میتواند به تغییر تمرکز شما از خودارضایی به سایر رفتارهای رضایت بخش کمک کند. برخی از این فعالیت ها عبارتند از:
یوگا
دویدن
مراقبه
ورزش های گروهی
در روابط شخصی خودتان حضور پیدا کنید
سعی کنید وقت خود را با فعالیت های دیگر پر کنید تا وقت کمتر برای تنها بودن داشته باشید. با افراد مهم یا اعضای خانواده و دوستان خودتان وقت بگذرانید یا برای گردش و تفریح با آنها، برنامه ریزی کنید. این کار میتواند به کاهش تمایل شما برای خودارضایی کردن کمک کند. همچنین این کار به تقویت ارتباطات شما با دیگران و ایجاد حس تعلق کمک میکند.
محرکهای خودتان را شناسایی کنید
آیا متوجه شدهاید که بی حوصلگی یا تنهایی، شما را به سمت خودارضایی سوق میدهد؟ آیا با خودارضایی سعی در کاهش استرس خود دارید؟ اگر چنین است، میتوانید فعالیتهای دیگری را پیدا کنید که خستگی، تنهایی یا استرس تان را کاهش میدهند. به این ترتیب، وقتی این احساسات را تجربه میکنید، مهارتهای مقابلهای دیگری خواهید داشت که میتوانید به آنها تکیه کنید.
محرک های بیرونی را حذف کنید.
اگر در زمان خود ارضایی فیلم پورن می بینید سعی کنید راه های دسترسی خودتان به فیلم پورن را حذف کنید. اگر با وسیله خاصی خود ارضایی می کنید آن وسیله را دور بیندازید.
_________________________________________________________
مقالات دیگر