بی‌ میلی جنسی چیست؟
مقالات
بی‌ میلی جنسی چیست؟
1403/03/05 نویسنده : روان بوک

بی‌ میلی جنسی چیست؟

تعریف بی‌ میلی جنسی
بیزاری جنسی یا بی‌میلی جنسی به کاهش میل جنسی در مردان یا زنان اشاره دارد. سردمزاجی نوعی اختلال در چرخه پاسخ واکنش جنسی است. به‌عبارت‌دیگر، فرد حتی زمانی که از نظر جنسی برانگیخته شده هم میلی برای برقراری رابطه جنسی ندارد. این مورد جدایی از خستگی جسمی یا روانی است. در واقع باید یک دوره طولانی‌مدت بگذرد تا بگوییم شخص دچار بیزاری جنسی شده است. عموماً ملاک؛ یک دوره ۶ ماهه خواهد بود.

علائم اختلال بی میلی جنسی (کمبود میل جنسی)
کاهش انگیختگی جنسی یکی از شایع ترین اختلالات جنسی در خانم ها است. برای تشخیص گذاری این اختلال، فرد باید حداقل سه مورد از موارد زیر را تجربه کرده باشد:
     علاقه فرد به فعالیت جنسی کاهش یافته یا به طور کلی از بین رفته باشد.
     افکار یا خیالات جنسی (شهوت­ انگیز) کاهش یافته یا به طور کلی وجود نداشته باشد.
     فرد نسبت به گذشته برای فعالیت جنسی پیش­قدم نشود و زمانی که شریک جنسی پا پیش گذارد، واکنش مثبت یا صحیح نشان ندهد.
     تقریبا در همه تعاملات جنسی (حدود ۷۵ تا ۱۰۰% موارد) اصلا هیجان زده نشود یا لذت نبرد.
    در واکنش به هرگونه محرک جنسی (مثلا محرک های بصری یا کلامی) در فرد هیچ میل یا برانگیختگی جنسی ایجاد نشده یا شدت آن بسیار کم باشد.
    فراوانی یا شدت احساس های بدنی در اندام های تناسلی یا غیر تناسلی، در طول فعالیت جنسی و در تقریبا همه تعاملات جنسی کاهش یافته یا اصلا وجود نداشته باشد.
برای تشخیص گذاری اختلال بی میلی جنسی، این نشانه ها می بایست حداقل حدود ۶ ماه ادامه داشته ­و ناراحتی شدیدی را در زندگی فرد به وجود آورده باشد.
اختلال کمبود میل جنسی در آقایان به صورت زیر است:
فرد به طور مستمر، افکار یا خیال­ پردازی­ های جنسی کمی دارد یا اصلاً ندارد. همچنین میل چندانی به فعالیت جنسی ندارد یا اصلاً ندارد. قضاوت درباره نقض یا کمبود، بر عهده روانشناس یا روانپزشک است که عوامل مختلف مؤثر بر عملکرد جنسی مثل سن، شرایط عمومی و شرایط فرهنگی را در نظر می‌گیرد. این نشانه ها حداقل حدود ۶ ماه ادامه داشته اند و ناراحتی شدید به وجود می‌­آید که از نظر بالینی معنادار و با اهمیت است.

علت به وجود آمدن اختلال بی میلی جنسی
علل به وجود آمدن اختلال کم میلی یا بی میلی جنسی می‌تواند بسیار متفاوت باشد. از جمله این عوامل می‌توان علل روانشناختی مثل مشکلات رابطه ای، مصرف برخی داروها، مشکلات پزشکی (مثل تیروئید پرکار) و فیزیولوژیکی و تغییرات هورمونی و حتی برخی عادت های مخرب را نام برد.
برخی داروها که ممکن است موجب کاهش میل جنسی در افراد شود، عبارتند از:
    داروهای ضد افسردگی
    داروهای ضد بارداری
    داروهای آنتی آندروژن
    داروهای ضد روان پریشی و….
اگر شما درگیر بیماری هایی هستید که ملزم به مصرف این دسته داروها می باشید و مصرف دارو روی میل جنسی شما اثر گذاشته است، حتما با پزشک خود در این خصوص صحبت کنید.
دیابت یک بیماری شایع است که می‌تواند بر روی سیستم عصبی و عروقی شما تأثیر بگذارد. وجود این مشکل ممکن است برانگیختگی را دشوارتر کند زیرا بدن شما قادر به ارسال هورمون‌های لازم، خون و سیگنال‌های مرتبط برای برانگیختگی نیست.
در خانم ها کاهش جریان خون به واژن، آسیب عصبی در لگن، عفونت مهبل یا مثانه، نازک شدن و خشک شدن بافت‌های واژن باعث کاهش میل جنسی می‌­شود.
فقدان پاسخ های فیزیولوژیک معمول مثل لیزی واژن با فقدان احساس های وابسته به تحریک جنسی مشخص می‌شود. این مشکل معمولا به دنبال تغییرات هورمونی بعد از زایمان یا بعد از یائسگی به وجود می‌آید.
اما کاهش برانگیختگی در خانم ها و کاهش میل جنسی در آقایان همانند سایر اختلالات جنسی عمدتاً دلایل روان‌شناختی دارد.
نکته بسیار مهم: عوامل روانشناختی زیادی وجود دارد که با کم شدن میل جنسی همراه است.
این عوامل ممکن است شامل:
    مشکلات رابطه
    نگرانی در مورد عملکرد جنسی شخصی خود (اضطراب عملکرد)
    داشتن تصویر بد از بدن خود
    افسردگی
    اضطراب
نمونه ­هایی از بیماران سرپایی مرد که به دنبال درمان اختلال عملکرد جنسی بودند نشان داده است؛ علائم روانی اجتماعی، پیش‌بینی کننده‌های بهتری نسبت به عوامل هورمونی و سایر عوامل بیولوژیکی از اختلال بی میلی جنسی هستند.
میل جنسی کم و مشکلات ناشی از برانگیختگی جنسی با توجه به سن، شرایط فرهنگی، مدت زمان علائم و وجود پریشانی متفاوت است.
علل بی میلی جنسی در زنان
این امر در هر دو گروه مرد و زن پیامدهای زیان باری دارد اما در رابطه با بانوان از آنجا که لطمات جبران ناپذیری به روند تولید نسل می‌زند، این مشکلات بیشتر به چشم می آید. در این مورد هم علاوه بر مسائل جسمی باید جنبه های روانی مسئله را نیز درنظر گرفت. تحقیقاتی انجام شده که نشان می‌دهد کسانی که به لحاظ خلقی در گروه افراد عصبی قرار می‌گیرند بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال هستند. از جمله عوامل روانی می‌توان تصورات ذهنی بانوان در رابطه با تفاوت های فردیشان با آقایان اشاره کرد که بعضا منجر به ایجاد ذهنیت خود کوچک انگاری و در نتیجه عدم تمایل به ایجاد رابطه است.
از شرایط به وجود آورنده سردمزاجی در زنان:
    داشتن خاطره ناخوشایند از برقراری رابطه
    داشتن تصورات اشتباه در مورد رابطه جنسی. برای مثال اینکه تنها مرد از این امر لذت می‌برد و زن تنها وسیله است. یا اینکه زنان در رابطه باید دردهای شدید را تحمل کنند.
    داشتن حس گناه نسبت به برقراری رابطه جنسی که خود ناشی از همان ذهنیت غلط در این مسئله می‌باشد.
    اختلالات روانی از جمله افسردگی با توجه به درجات آن می‌تواند منجر به ایجاد سردی در زنان باشد.
    تاثیرات مصرف داروها نیز منجر به این امر می‌گردد.
پدیده ای مهم در بانوان به نام واژینیسموس که از عوارض جسمی است که باعث می‌شود برقراری رابطه با درد و خونریزی همراه باشد. این موضوع که منجر به عدم تکمیل مراحل دخول و لذت نبردن از رابطه و ایجاد تصویر ناخوشایند از داشتن رابطه می‌شود. از دیگر مشکلات جسمی در بانوان خشکی واژن است. از دیگر موارد می‌توان به بی تجربگی همسر در شروع و برقراری رابطه و یا نداشتن ارتباط عاطفی خوب با یکدیگر اشاره نمود.
بی میلی جنسی می‌تواند بنا بر دلایل مختلفی در زنان ایجاد شود. در واقع دلایل این بی میلی جنسی در زنان به دو دسته تقسیم می‌شود:
        مشکلات جسمی: در بسیاری از مواقع بروز بیماری‌های جسمی می‌تواند به عاملی برای کاهش میل جنسی در زنان و عدم تمایل آن‌ها به برقراری رابطه تبدیل شود. از جمله این مشکلات جسمی می‌توان به خشکی واژن، آتروفی واژن، کمبود ویتامین، زخم تناسلی، عفونت‌های تناسلی، درد در حین مقاربت، واژینیسموس و … اشاره کرد.
        مشکلات روحی و روانی: این بی میلی در رابطه جنسی زنان می‌تواند ناشی از مشکلات روحی و روانی آن‌ها باشد. استرس، عدم اعتماد به نفس، افسردگی، تجربه جنسی ناموفق، ترس از حامله شدن، افسردگی، احساس گناه و … همه از عواملی هستند که می‌توانند موجب بی میلی جنسی در زنان شوند.
علل بی میلی جنسی در مردان
با توجه به تعداد رابطه جنسی در طی یک ماه برای مردان بالغ بالای ۲۰ سال میتوان گفت که یک مرد دچار سردمزاجی هست یا نه. حال اگر فاصله یک رابطه تا رابطه بعدی بالای ۱۰ روز باشد از نشانه های سرد مزاجی در آقایان است. سرد مزاجی به دو گونه است، حالت اول در همان شروع زندگی مشترک میباشد و حالت بعدی به این صورت است که این حالت به مرور بوجود می آید. که با شدت های مختلف ظهور می‌کند. برای مثال در حالت شدید ممکن است عدم تمایل ماه‌ها به طول بیانجامد. این عارضه در آقایان زودتر مشخص می‌شود. از عوامل تاثیر گذار بر این مسئله در مردان می‌توان به درگیری فکری و شغل، مسائل روانی، مشکلات عاطفی اشاره نمود. از مهم ترین عوامل تاثیرگذار می‌توان کاهش هورمون های مردانه را نام برد که با توجه به تغییرات سن دچار نوسان می‌شود. همچنین استفاده از داروهای اعصاب نیز می‌تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد.

تاثیر عامل روانی بر بی میلی جنسی چقدر است؟
بر اساس یافته های جلسات سکس تراپی آنلاین و حضوری، برخی افراد که دارای مشکلات فیزیکی و ذهنی خاصی هستند، ممکن است علاقه ای به روابط جنسی نداشته باشند.
این مسئله به دلیل نداشتن شریک جنسی نمی باشد، زیرا این افراد در حقیقت خودشان تصمیم گرفته اند که از چنین روابطی خودداری کنند
معمولا گفته می شود که این مسئله بی میلی جنسی بسیار واضح است:
” نداشتن میل جنسی، صرفا باعث بهتر شدن یا بدتر شدن زندگی نمی شود. فقط گاهی ما را با چالش هایی روبرو می کند که افرادی که میل جنسی دارند، آن ها را تجربه نمی کنند.
بین افرادی که چنین شرایطی دارند، تفاوت های بسیاری زیادی وجود دارد. هر یک از این افراد، مسائلی مانند روابط، جذابیت و تحریک را به شکل های مختلفی تجربه می کنند.”
برخی افراد مشهور نیز مبتلا به بی جنس گرا یا همان بی میلی جنسی هستند.
مثلا شخصیت سلدون در مجموعه ی بیگ بنگ، آلن ریکمن در هری پاتر، هنرمند سوررئالیسم سالوادور دالی، رالف نادر از طرفداران محیط زیست و دانشمند اسحاق نیوتن به نظر می رسند که بی جنس گرا بوده اند.

عوامل موثر در بی میلی جنسی
از جمله عواملی که می‌توانند در بی میلی جنسی موثر باشند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
    دیدگاه افراد نسبت به رابطه جنسی: یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر بی میلی جنسی در آقایان و زنان، داشتن یک دیدگاه درست نسبت به روابط جنسی است. بسیاری از افراد با دیدن فیلم‌های پورن و جنسی توقعات نا به جایی از یکدیگر خواهند داشت. این دیدگاه می‌تواند مخرب و آسیب زننده باشد.
    مصرف دارو: وجود برخی از بیماری‌ها و مصرف داروها، می‌تواند موجب کاهش میل جنسی در زنان و مردان شود. بسیاری از داروهای افسردگی، داروهای مربوط به بیماری تیروئید و … هستند که میل جنسی افراد را کاهش می‌دهد. بهتر است این داروها را بدون دستور پزشک مصرف نکنید.
    برقراری رابطه جنسی در زمان و شرایط نامناسب: متاسفانه بیشتر افراد زمان و مکان درستی را برای برقراری رابطه جنسی انتخاب نمی‌کنند. زمانی که مشغله فکری زیادی دارید، خسته هستید و … طبیعتا زمان مناسبی برای برقراری رابطه جنسی نیست. سعی کنید برای داشتن یک رابطه جنسی بهتر و لذت‌بخش‌تر، نسبت به انتخاب مکان و زمان دقت و توجه بیشتری داشته باشید.
    عدم ارتباط عاطفی و جنسی درست: شناخت کامل افراد و داشتن درک متقابل از یکدیگر می‌تواند موجب استحکام روابط جنسی بین افراد شود. می‌توان گفت که بیشتر اختلافات بین زوجین در حیطه رابطه جنسی، به دلیل عدم شناخت کافی و نداشتن درک و آگاهی از یک ارتباط درست است. زمانی که نسبت به نیازهای یکدیگر شناخت کافی نداشته باشید نمی‌توانید رابطه عاطفی و جنسی متحکمی با هم برقرار کنید.

راه درمان بی میلی جنسی چیست؟
کاهش استرس، پیگیری یک برنامه آموزشی جنسی زیر نظر متخصص این امر، یادگیری مهارت های ارتباطی موثر، برطرف کردن اختلاف های بین زوجین از راه های کمک کننده در این زمینه است.
از راه های درمانی معرفی شده برای اختلال سرد مزاجی در بانوان
    با توجه به اینکه عمده مشکلات در این زمینه به مسائل روانی برمی‌گردد، مراجعه به روانشناس و روان درمانگر و گذراندن دوره های مربوط به روان درمانی از گام های اولیه و مهم در این زمینه است.
    مراجعه به سکس تراپ و زوج درمانگر هم از جمله روش های بسیار موثر در این زمینه است.
    از آنجا که دارو درمانی امری است تخصصی پس از گذراندن مراحل فوق شروع دوره های درمان دارویی و هورمون تراپی زیر نظر متخصص و با رعایت دستور های ارائه شده توسط پزشک انجام می‌گردد.
از مشکلات وجود اختلال سرد مزاجی در یکی از زوجین
به وجود آمدن اختلاف و تنش روانی که منجر به ایجاد استرس در زوجین می‌شود می‌تواند مسائلی دیگر نیز در پی داشته باشد. بالا رفتن میزان عصبانیت در هر یک و پرخاشگر شدن زوجین. پایین آمدن اعتماد به نفس و احساس ناتوانی که بیشتر در آقایان دیده می‌شود و به تنهایی می‌تواند پایه های یک زندگی را تخریب کند.

_________________________________________________________

مقالات دیگر

     

     

     

     

نظرات

درج نظر

عبارت امنیتی