آکروفوبیا (Acrophobia) یا ترس از ارتفاع  چیست؟
مقالات
آکروفوبیا (Acrophobia) یا ترس از ارتفاع چیست؟
1403/02/24 نویسنده : روان بوک

آکروفوبیا (Acrophobia) یا ترس از ارتفاع چیست؟

آکروفوبیا (Acrophobia) یا ترس از ارتفاع  چیست؟
(آکروفوبیا) به ترس شدید و اغراق آمیز از ارتفاع گفته می‌شود. این نوع فوبیا جز فوبیاهای خاص قرار می‌گیرد چراکه تنها در یکسری موقعیت خاص رخ می‌دهد. آکروفوبیا جز فوبیاهای رایج به شمار می‌رود و تعداد زیادی از افراد در سراسر جهان به این اختلال مبتلا هستند. یک مطالعه نشان داده است که از هر ۲۰ نفر ۱ نفر به آکروفوبیا مبتلا است. اگرچه داشتن یک ترس جزئی نسبت به ارتفاع نرمال است، اما افراد مبتلا به آکروفوبیا ترس شدید و غیر منطقی نسبت به ارتفاع دارند.
فردی که به آکروفوبیا مبتلاست تنها با فکر کردن به ارتفاع می‌تواند حملات پانیک را تجربه کند. افراد مبتلا به این فوبیا در بیشتر مواقع از قرار گرفتن در ارتفاع خودداری می‌کنند به عنوان مثال از بالا رفتن از نردبان، راه رفتن از روی پل، بودن در بالکن و رفتن به داخل هواپیما اجتناب می‌کنند. این نوع از فوبیا می‌تواند تاثیر عمیقی بر زندگی فرد داشته باشد چرا که فرد را از رفتن به بسیاری از مکان‌ها باز می‌دارد.

علائم و نشانه های فوبیای ارتفاع
هم از نظر احساسی و هم از نظر جسمی علائم آکروفوبیا با سایر فوبیاها مشابه است. نشانه اصلی آکروفوبیا ترس شدید از ارتفاع است که معمولا با اضطراب و حملات وحشت همراه است. این ترس ممکن است طیف وسیعی از علائم را چه از نظر روانی و چه از نظر جسمی به همراه داشته باشد.
علائم فیزیکی ترس از ارتفاع
    افزایش تعریق، درد یا گرفتگی قفسه سینه و افزایش ضربان قلب در زمان بودن در ارتفاع و یا فکر به آن
    یخ زدن دست و پاها
    عدم توانایی در تمرکز کردن
    احساس بی حسی و فلج شدن
    احساس دلهره شدید
    فریاد زدن
    احساس سرگیجه و سبکی سر
    لرزیدن در هنگام مواجهه با فوبیا
    احساس غش کردن و یا از دست دادن تعادل زمانی که در ارتفاع به پایین نگاه می‌کنید و یا حتی زمانی که به آن فکر می‌کنید.
    از جاهایی که ارتفاع زیادی ندارد عبور نمی‌کنید حتی اگر راه شما سخت‌تر شود.
علائم روانی ترس از ارتفاع
    هنگام دیدن مکان‌های مرتفع و یا فکر کردن در مورد بالا رفتن از یک مکان مرتفع احساس وحشت را تجربه کنید.
    داشتن ترس شدید از گرفتار شدن در جایی مرتفع
    احساس اضطراب و ترس شدید هنگام بالا رفتن از پله‌ها، نگاه کردن به پنجره یا رانندگی در کنار پل هوایی
    بیش از حد درباره قرار گرفتن در ارتفاع نگران باشید و دائما به این قضیه فکر کنید.
    عدم توانایی در حفظ تعادل

علت ترس از ارتفاع چیست؟
اکروفوبیا گاهی اوقات در پاسخ به یک تجربه آسیب زا که در ارتفاع اتفاق افتاده است پیش می آید ، مانند:
سقوط از یک مکان بلند
تماشای سقوط شخص دیگری از یک مکان بلند
داشتن حمله وحشت یا تجربه منفی دیگر در حالی که در مکانی مرتفع قرار گرفته بودید
اما فوبیا ، از جمله اکروفوبیا ، بدون علت مشخص نیز می تواند ایجاد شود. در این موارد ، ژنتیک یا عوامل محیطی می توانند نقش داشته باشند.
به عنوان مثال ، اگر شخص دیگری در خانواده شما این بیماری را دارد  ، احتمال این وجود دارد که شما نیز دچار آكروفوبیا شوید .  گاهی آموزش اشتباه والدین یا پرستار کودک برایی دوری کودک از ارتفاع می تواند سبب بروز فوبیا در آنها شود

تشخیص ترس از ارتفاع
فوبیا ، از جمله اکروفوبیا ، فقط توسط یک متخصص بهداشت روان قابل تشخیص است. می توانید از ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود درخواست ارجاع به  کلینیک روانپزشکی را بدهید. این متخصصان می توانند در تشخیص این مشکل کمک کنند.
روانپزشک احتمالاً با  پرس و جو  از شما شروع می کنند و از شما خواهد خواست که برای او توضیح دهید که در هنگام قرار گیری در ارتفاع چه اتفاقی برای شما می افتد . حتماً در مورد سایر مشکلات روانی دیگری که تجربه کرده اید و همچنین مدت زمانی که این ترس را با خود داشته اید با دکتر صحبت نمایید.

ترس از ارتفاع چگونه درمان می شود؟
فوبیا همیشه به درمان نیاز ندارد. برای برخی ، اجتناب از شی ترس آور نسبتاً آسان است و تأثیر زیادی در فعالیتهای روزمره آنها ندارد.
اما اگر متوجه شدید که ترس شما را از انجام کارهایی که می خواهید یا نیاز دارید مانند بازدید از یکی از دوستانتان که در طبقه آخر ساختمان زندگی می کند – بازمی دارد ، درمان می تواند کمک کند.
درمان از طریق مواجهه
قرار گرفتن در معرض درمانی یکی از موثرترین روشهای درمانی برای ترس های خاص محسوب می شود. در این نوع درمان ، شما با یک درمانگر کار خواهید کرد تا به آرامی خود را در معرض چیزی قرار دهید که از آن می ترسید.
برای اکروفوبیا ، شما ممکن است با دیدن تصاویر از دید شخصی در داخل یک ساختمان بلند شروع کنید. شما ممکن است کلیپ های ویدیویی افرادی را ببینید که از تنگه های رودخانه عبور می کنند ، از کوه ها صعود یا از پل های باریک عبور می کنند.
در نهایت ، ممکن است از یک بالکن بیرون بروید یا از یک پله برقی استفاده کنید. در این مرحله ، شما تکنیک های آرامش را فرا گرفته اید که به شما کمک می کند ترس خود را در این لحظه ها غلبه کنید.
رفتار درمانی شناختی (CBT)
اگر تمایلی به آزمایش نوردهی ندارید ، CBT ممکن است کمک کند. در CBT ، شما برای به چالش کشیدن و تنظیم مجدد افکار منفی در مورد ارتفاع ، با یک درمانگر کار خواهید کرد.
این روش هنوز ممکن است کمی در معرض قرار گرفتن در ارتفاع باشد ، اما این کار معمولاً فقط در شرایط ایمن یک جلسه درمانی انجام می شود.
دارو
هیچ دارویی برای درمان فوبیا طراحی نشده است.
با این حال ، برخی از داروها می توانند به علائم وحشت و اضطراب کمک کنند ، مانند:
مسدود کننده های بتا.
این داروها با ثابت نگه داشتن فشار خون و ضربان قلب و کاهش سایر علائم جسمی اضطراب به شما کمک می کنند.
بنزودیازپین ها.
این داروها آرامبخش هستند. آنها می توانند به کاهش علائم اضطراب کمک کنند ، اما معمولاً فقط برای مدت کوتاهی یا برای استفاده های گاه به گاه تجویز می شوند ، زیرا می توانند اعتیاد آور باشند.
دی سیکلوسرین (DCS).
این دارو ممکن است مزایای درمان را افزایش دهد. بر اساس یک بررسی معتبر در سال 2017 ، منبع معتبر 22 مطالعه شامل افرادی که با بیماری های مختلف مرتبط با اضطراب زندگی می کنند ، به نظر می رسد DCS به بهبود اثرات قرار گرفتن در معرض درمان کمک می کند.
واقعیت مجازی
در سال های اخیر ، برخی از متخصصان توجه خود را به واقعیت مجازی (VR) به عنوان یک روش بالقوه برای درمان هراس معطوف کرده اند.
یک تجربه واقعیت مجازی غوطه وری می تواند در معرض چیزی باشد که شما در یک محیط امن از آن می ترسید. استفاده از نرم افزار رایانه ای به شما این امکان را می دهد که در صورت احساس فشار زیاد ، فوراً متوقف شوید.
یک مطالعه 2018 Trust Source اثرات VR را بر روی 100 فرد مبتلا به اکروفوبیا بررسی کرد. شرکت کنندگان فقط در طول جلسات VR ناراحتی کمتری را تجربه کردند. بسیاری گزارش دادند که VR درمانی مفید است.
در حالی که نویسندگان این مطالعه خاطر نشان کردند که تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است ، آنها نتیجه گرفتند که VR ممکن است یک گزینه درمانی با قیمت مناسب و ارزان قیمت باشد ، زیرا می توان آن را در خانه انجام داد.

_________________________________________________________

مقالات دیگر

     

     

     

     

نظرات

درج نظر

عبارت امنیتی